• Про послугу
  • Як замовити
  • Гарантії
  • V i F
    095 568 92 22 (vodafone)
    067 11 222 67 (Київстар)
    hmzlipky@gmail.com
    0:11 AM
    Зліпки своїми руками

    Напевно, це "інстинкт" кожної мами зберігати якомога більше згадок про дитинство свого малюка) Одним із таких способів є відтворення величини ручки/ніжки у різний вік дитинки. Я вже більше 8 років створюю точні копії крихітних рученят і за цей час мала справу з багатьма способами як хто це робить. У цій статті хочу детально розповісти Вам про кожен спосіб, врахувавши його переваги і недоліки.

    1) Обвести на папері ручку дитинки/зробити слід фарбою

    Це однозначно найдревніший спосіб :-)

    Моїй старшій доні подарували альбом "Мій перший рік", де на одній із сторінок пропонувалось обвести розмір ручки у 3, 6, 9 місяців. Вийшло у нас це досить коряво, і розмір що у 3 що у 9 місяців якось не дуже різнився.... Все через те, що доня постійно крутилася і не так просто було обводити. Слід фарбою теж як варіант, але треба бути готовим зробити не одну спробу, щоб наловчитись це робити більш менш не розмазано і щоб при цьому не постраждали від фарби одежа і навколишні предмети. На вигляд -це буде слід на папері, який теж ховається у дитячий альбом.

    + Найдешевший спосіб, якщо у вас вже є фарби

    - фарбу потрібно буде відмивати, а різні фарби різних виробників по різному відстають від шкіри

    - папір легко рветься, жовтіє з часом

    - дуже малий відсоток точності

    2) Відтиск у гіпсі

    Цей спосіб підійде лише для старших дітей, від 4 років, які терпеливо потримають непорушно ручку у рідкому гіпсі, який застиватиме до 15 хв. Для цього необхідно придбати гіпс, знаходимо пластикову форму такого розміру, щоб помістилась ручка, і щоб мала глибину хоча б 3см. Замішуємо гіпс досить густо із теплою водою - це скоротить час застигання гіпсу, бо інакше він і пів години може застигати.. Ручку дитини намастити кремом, бо сам гіпс буде суттєво сушити шкіру. Цим способом можна створити лише плаский увігнутий відтиск руки із зануренням не більше 0,5см глибиною. Після того як гіпс застив так, що відбив форму руки, не спішимо діставати його із пластикової форми - не раніше як через 2год бережно виймаємо гіпсовий слід, даємо висохнути 7-10днів. Коли ми переконані, що гіпс висох, обробляємо його наждачним папером, забираючи нерівності. Коли будемо абсолютно задоволені формою, можемо фарбувати. Підійде будь яка фарба, навіть гуаш і акварель, але найкраще це акрил, бо він не буде змащуватись і створить захисний шар для гіпсу.

    + Цікаве творче заняття для дитини

    + Досить недорого

    - Потребує посидючості і терпіння від дитини

    - Результатом буде увігнутий відтиск у гіпсі

    - При необережності можна розбити

    3) Солоне тісто

    Не раз у мої руки попадали зліпки створені таким способом з болісним проханням мами "Врятуйте наші зліпки"...Але цей спосіб все рівно часто використовують. Рецепт тіста: потрібно змішати 1 ст. муки, 1 ст.солі, 2 ст.л. олії, 0,5-1 ст.води

    У замішаному тісті створюється відтиск. А далі хтось висушує його в такому вигляді, а хтось у зняту форму заливає гіпс. У першому способі при просушці відбувається суттєва усадка тіста, в результаті чого відтиск стає набагато меншим ніж реальна форма ручки. А найгірше те, що з часом тісто тріскає і розсипається. Його термін не більше 2-3років, нажаль. В другому варіанті, заливши у форму гіпс, головне хоча б не дати йому все разом висохнути (приносили і таке мені - зліпки ніби є, але їх і не видно)). Тобто роз'єднати тісто і гіпс через 2-3год після заливання форми, причому дуууже обережно, щоб не ламати пальці. Бо ж відтиск глибше 0,5см зробити не вдасться, а такої товщини гіпс досить крихкий. Поверхня гіпсового зліпками буде досить шероховата і покрита бугорками. Це через сіль у тісті, без якої воно не було б таке еластичне. І тут теж треба дати гіпсу висохнути до тижня часу, після чого обробити нерівності наждачним папером і пофарбувати фарбою.

    + Саму форму ручки (якщо вилити з гіпсу) непогано передає , але ліній не буде.

    -Залишити відтиск просто у тісті буде величезним розчаруванням у майбутньому

    - трохи є " перевод" продуктів

    - велика ймовірність зламаних пальців, бо тісто не так просто буде віддерти від гіпсу

    - дуже не приємна на вигляд "шкіра" у зліпку .

    4) Набори різних українських марок

     

    Буду з вами чесна, колись такими наборами можна було зняти хоч якусь форму. Все залежало лише від вашої вправності і хорошого настрою дитини. Але це було до того моменту поки курс валюти в Україні не виріс у 3,5рази... Поясню чому. Раніше ці набори формувались із матеріалів закордонного виробництва, а саме той гель для зняття форми був німецький. Я тоді лише починала, створюючи копії своїм діткам і знайомим і користувалась тими ж матеріалами, тому добре знала їх на запах, дотик, вигляд... Але коли курс виріс, відповідно і матеріали здорожчали дуже суттєво. Я сама на той момент почала шукати дешевшу альтернативу, щоб не підвищувати ціну на свою роботу. Знайшла український аналог.. замовила дві упаковки гелю... І вже 4-ий рік вони так і стоять одна наполовину використана, а друга не тронута. Вам не передати словами який це жах якості ... А виробникам наборів підійшов. І байдуже їм, що гель застиває за щитані секунди, час роботи з ним зазначений у інструкції не відповідає реальності! Вони навітьть замінили гіпс на звичайну шпаклівку фінішну, яка буде не менше доби застигати і є дуже крихка. Але одна лише сторона цих наборів.. Друга - це знущальна інструкція. Я переконана, що людина яка її писала, своїм дітям так не робила копію... "Візьміть воду 16 градусів.... Утримайте непорушно дитину 2-3 хвилини..." Вибачте, це ЯК? дитині якій 3-6 місяців пояснити не рухатись у льодяній воді, і яка адекватна мама взагалі туди може занурити? Ще додайте, що у їхньому гелі є ментоловий ефект, тобто додатковий холод.. Просто нема слів.. Хоча робіть висновки самі: де продаються ці набори - у магазинах ігрошок! Тобто їх мета "погратися"! Але нажаль, коли його купують чи дарують, то сподіваються на більше..

    +Чудова ідея для подарунку

    + Цікава і пізнавальна розмова з мамами у дворі "А як намучились ми..."

    - затрачені кошти не виправдовують сподівань

    - зіпсовані нерви дитині, Вам і Вашому "асистенту"

    - шанс викинути Ваш міксер (може бути і +, якщо давно хотіли кращий)

    5) Звернутися до майстра

    В ідеалі, якщо Вам пощастить знайти професійного майстра у своєму місті, то Ви отримаєте точну скульптурну копію ручки та ніжки свого малюка з кераміки. І навіть якщо майстер не з першого разу може зняти форму дитині, то Ви не несете додаткових витрат. Це вже завдання майстра гарантувати Вам створення зліпків по вартості, зазначеній у його прайсі, незважаючи скільки матеріалу йому доведеться при цьому розходувати. Плюс, хороший майстер допоможе створити дизайн картини для зліпків, врахувавши Ваші побажання. Ніколи на перед не оцінюєте чи справиться майстер зняти форму Вашій дитині, враховуючи її гіперактивність, чи кількість Ваших невдалих спроб самостійно зняти форму. Це все вже стосується лише професійності майстра. Майстер ніколи не має права вимагати оплати "спроби" зняти форму, Ви маєте оплачувати лише результат - готові зліпки.

    Якщо це стається - перед Вами "майстер-одноденка", який використовує Вашу дитину як модель для навчання. Професійний майстер знає тонкощі вікової дитячої психології і може наперед оцінити як діяти.

     

    І на останок. З однієї сторони - абсолютно не важливо яким способом створите зліпки, все рівно це буде згадка про дитинство. Але з іншої сторони – хочеться абсолютно всім мамам, щоб зліпки мали таку якість і вигляд, щоб і через років 20-30 Ви не шкодували про втрачені дарма час, гроші і можливості…а мали достойний шедевр!

    Цінуйте Себе і Своїх малюків)

    Наталія Демченко, майстер

    Просмотров: 1487 | Добавил: Зліпки | Теги: слепки своими руками, наборы для слепков, слепок ручки | Рейтинг: 5.0/2
    Комментарі
    Добавляти комментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
    [ Регистрация | Вход ]
    Наші контакти 095 568 92 22 (мтс)
    067 11 222 67 (Київстар)
    hmzlipky@gmail.com
    HappyMoment(c) 2011 // // Наталія Демченко V i f
    Наверх